Van “Tiroler Kapel” tot “Bonkenbargkapel”

“Gangmakers van huis uit!”

De kapel is in 1958 ontstaan uit de Oldenzaalse harmonie “Semper Crescendo”. De toen geheten “Tiroler kapel”, bestaande uit 12 muzikanten, bracht bij elke feestavond van de muziekvereniging gezellige muziek ten gehore. Al gauw breiden de optredens zich uit tot het spelen op gala-avonden van diverse plaatselijke carnavalsverenigingen en ook in Duitsland waren ze een graag geziene gast.

In 1979 onderging de kapel haar eerste metamorfose en wel doordat Marinus Engelbertink zich geroepen voelde om dirigent van de “Tiroler Kapel” te worden. Het repertoire werd tot Egerlander muziek omgebouwd en deelname aan blaaskapelconcoursen bleef niet uit. Grote verslagenheid heerste er onder de leden toen Marinus Engelbertink in maart 1982 plotseling overleed.

In augustus 1982 kreeg de kapel met Onno Jagers, bassist in de Johan Willem Friso Kapel, haar nieuwe dirigent. In drie weken tijd wist deze man de kapel naar hun tweede Oostelijke kampioenschap te brengen. In 1983 volgde een tournee van 5 dagen door Oostenrijk en men was hier zeer enthousiast over de perfecte manier waarop de Egerlander muziek gespeeld werd. Men dacht echter telkens dat de groep een Tirolergroep was die ook Tiroler muziek behoorde te spelen. Terug in Nederland begonnen de leden steeds meer problemen met de naam “Tiroler Kapel” te krijgen. En toen kwam de tweede grote metamorfose.

Op 10 december 1983 werd de naam omgedoopt in “Bonkenbargkapel s.c.” omdat hun verenigingsgebouw midden op de, in de volksmond geheten, bonkenbarg stond. De bonkenbarg is van oudsher een buurt die hoger ligt dan de normale buurten. Eromheen liep de zogenaamde Katt’n-graav’n. Het s.c. betekent dat de kapel onderdeel is van de muziekvereniging Semper Crescendo uit Oldenzaal.

Vanaf 1995 was Marcel Loff dirigent van de Bonkenbargkapel. Met hem werd de Bonkenbargkapel In 2001 Nederlands Kampioen en promoveerde naar de Supertop- klasse. In 2003 deden zij in deze klasse mee aan de Europese Kampioenschappen in Zwitserland, waar zij een uitstekende 1e prijs met onderscheiding wisten te behalen. Op 13 mei 2007 werden zij Europees kampioen in het Zuid-Duitse Empfingen. Met verschillende buitenlandse professionele blaaskapellen als concurrent is het de Bonkenbargkapel gelukt om dit belangrijke concour te winnen.

Van 2015 tot 2022 was de muzikale leiding van de kapel in handen van Bennie ter Heide.
In 2022 werd hij opgevolgd door onze huidige kapelmeester Benny Eissens.