De kapel

De Bonkenbargkapel is een enthousiaste kapel, die al vele jaren meedraait in de wereld van de Egerländer Blaasmuziek. Sinds 1958 bestaat deze kapel, eerst als onderdeel van de Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo te Oldenzaal, nu als zelfstandige vereniging. De naam “Bonkenbarg” ontleent de kapel aan een hoger gelegen stadsdeel, de plek waar tevens de kapel gehuisvest is.

“Waar zij ook komen, ze weten er altijd weer een feest van te maken.”

De Bonkenbargkapel bestaat uit enthousiaste muzikanten die de Böhmische blaasmuziek een warm hart toedragen. Het repertoire bestaat dan ook grotendeels uit Böhmische muziek, maar ook maken zij uitstapjes naar de Moravische- en lichte muziek. Zowel uit Nederland als uit Duitsland krijgt de Bonkenbargkapel uitnodigingen om optredens te verzorgen. Tevens verzorgen zij zelf elk jaar, in Oktober, een Egerländeravond. Op deze avond speelt de Bonkenbargkapel zelf en weten zij steeds weer topkapellen naar Oldenzaal te halen.


Vacatures

De Bonkenbargkapel is op zoek naar enthousiaste muzikanten die houden van een goed stuk Egeländer Blasmusik. We hebben op dit moment vacatures op de volgende instrumenten:

  • Klarinet
  • Trombone
  • bes Bas

Bespeel je een van deze instrumenten en heb je enige ervaring in de Egerländer muziek, kom dan een keer langs om kennis te maken. We repeteren (bijna) elke zondagochtend van 10:00 tot 12:00 in het Semper Crescendo gebouw, Wilhelminastraat 29b te Oldenzaal. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze orkestmanager Robert Horck (06-51141015) of via een mailtje naar info@bonkenbargkapel.com.


Onze kapelmeester

Sinds maart 2022 is Benny Eissens onze kapelmeester. Benny komt uit Hoogeveen en is al van jongs af aan altijd bezig met muziek. Vroeger met zijn vader mee naar de Hoogeveense Harmonie op maandagavond en samen naar de Egerländerkapel op donderdagavond. Na de HAVO besluit Benny om van zijn hobby zijn vak te maken, en na een succesvolle vooropleiding op het conservatorium te Zwolle begint hij in 1999 aan de vakopleiding tot Docerend Musicus (DM) bij Frans Dejong, voormalig solo-klarinettist van het Radio Filharmonisch Orkest. In 2004 behaalt hij zijn diploma en besluit hij door te gaan tot Uitvoerend Musicus (UM) bij André Kerver, voormalig solo-klarinettist bij het Orkest van het Oosten. Dit diploma wordt in 2007 gehaald met een 8.

Tijdens en na deze studies remplaceert Benny bij diverse orkesten zoals de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”. En ook bij diverse symfonie orkesten als Het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten, Het Noord Nederlands Orkest en diverse andere professionele ensembles heeft hij van zich laten horen. Na het winnen van het proefspel klarinet bij de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” te Assen in 2008 is Benny nu voor vast aan dit orkest verbonden. Sinds 2011 als solo-klarinettist maar ook regelmatig op de basklarinet.

Hij maakte zijn debuut als kapelmeester van een Egerländerkapel toen hij gevraagd werd om de muzikale leiding op zich te nemen van een nieuwe op te richten Egerländerkapel in Hattem, “Die Hattemer Musikanten”. Sinds 2018 is hij ook kapelmeester van “Die Dorfplatz Musikanten” uit Oldeberkoop waar hij ook het zingen heeft opgepakt. Als echte Ernst Mosch fanaat kent hij dan ook menig titel uit zijn hoofd. Daarnaast is hij sinds 2020 kapelmeester van de Nationale Jeugd Blaaskapel “Die Junge Bläser”.


Onze bezetting